Każdy marzy o tym by w starszym wieku cieszyć się dobrą pamięcią. Niestety wielu seniorów zmaga się problemem jakim jest demencja. Objawy demencji mogą być różne, począwszy od zapominania imion najbliższych osób, zaniedbywania higieny osobistej i wielu poważniejszych problemów utrudniających codzienne funkcjonowanie. Dlatego warto wcześniej zadbać o prawidłowe odżywienie naszego organizmu by nasz mózg pracował na wysokich obrotach jak najdłużej.
Jak zatem zadbać o to by poprawić naszą pamięć?
Jednym ze sposobów jest wprowadzenie do naszej diety kilku składników, które pomogą zachować dobrą pracę mózgu.
FASOLA
Fasola to jeden z wartościowszych pokarmów jakie wydaje ziemia. W fasoli znajdziemy wysoki poziom przeciwutleniaczy, ważnych dla organizmu składników pokarmowych, jest bogata w potach, wapń i fosfor, zawiera też dużo żelaza i innych minerałów. To wszystko sprawia, że fasola jest sprzymierzeńcem długowieczności. Fasola obniża poziom choresteloru i reguluje poziom cukru we krwi nawet wiele godzin po jej spożyciu.Regularne spożywanie fasoli pomaga zmniejszyć ryzyko udaru, którego przyczyny są takie same jak przyczyny demencji.
SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane znane jest głównie z dobroczynnych właściwości w łagodzeniu problemów z przewodem pokarmowym. Siemię lniane jak żaden inny składnik wspiera też pracę mózgu. Kwas tłuszczow omega-3 zawarty w nasionach lnu i jego duże wchłanianie z siemienia lnianego jest uważana za jedną z największych zalet tego produktu. Dzięki temu znacząco przyczynia się do poprawy pamięci i prawidłowej pracy mózgu.
KOMOSA RYŻOWA
Komosa ryżowa to w 60% węglowodany, które są „paliwem” dla prawidłowej pracy mózgu. Doskonale chroni komórki przed starzeniem się i zanikiem. Komosa ryżowa zawiera nadzwyczaj wysoką, jak na roślinę, ilość białka, wszystkie niezbędne aminokwasy, wapń, żelazo, miedź, fosfor, witaminy z grupy B. Zaletą nasion komosy jest również wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawiera glutenu. Można nią zastąpić ziemniaki lub ryż.
KURKUMA
Niedoceniania przyprawa uznawana jest za skuteczną ochronę przed alzheimerem. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim swojemu pomarańczowemu barwnikowi czyli kurkuminie. Wiele przeprowadzonych badań dowiodło, że kurkuma wspiera i uwrażliwia układ odpornościowy na niszczenie białek, które odpowiedzialne są za rozwój demencji u osób starszych. Kurkumę można dodawać do wielu dań a nawet posypywać nią kanapki, nasz mózg będzie dzięki temu lepiej pracować.
ORZECHY
Rodzajów orzechów jest tak dużo, że nie sposób wszystkich wymienić. Laskowe, włoskie, nerkowce, fistaszki, migdały, pistacje… wszystkie zawierają drogocenne składniki wspomagające pracę naszego mózgu. Są doskonałą przekąską, którą można chrupać pomiędzy posiłkami, ponieważ świetnie zaspokajają głód. To dzięki zawartości polifenoli, które odpowiedzialne są za produkcję nowych komórek mózgowych a także wzmacniają połączenia pomiędzy neuronami. Ma to istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Oprócz tego są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów.
Wpis odwiedziło 1 380 gości