Warto jeść: ORZECHY NERKOWCA

Istnieje ponad 15 rodzajów orzechów.

  • laskowe
  • włoskie
  • nerkowce
  • fisztaszki
  • pekan 
  • makadamia
  • pistacje
  • migdały

Orzechy są dość kaloryczne. Zawartość kalorii zależna jest od ich rodzaju, jednak średnio mają one ich około 500-600kcal na 100 gramów. Dlatego 30g orzechów dziennie wystarczy. 

Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca

Składniki mineralne obecne w orzechach nerkowca to:

  • potas, 
  • magnez, 
  • miedź, 
  • wapń, 
  • fosfor, 
  • cynk, 
  • żelazo.

Nerkowce zasługują na uwagę również ze względu na sporą zawartość witamin: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3) i kwasu foliowego (B9). Bogactwo witamin B-kompleks sprawia, że stanowią silne wsparcie dla naszego układu nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego.

  • korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca.
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • pobudzają pracę mózgu oraz łagodzą stany depresyjne.

Orzechy nerkowca mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2

Przekonują nas o tym naukowcy,  z których badań wynika, że wyciąg z orzechów nerkowca stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, a co za tym idzie – poprawia się wrażliwość tkanek na insulinę. Naukowcy przebadali także ekstrakty z innych części rośliny, jednak okazało się, że nie dają taki dobrego efektu.

Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)

Wartość energetyczna – 533 kcal
Białko ogółem – 18,22 g
Tłuszcz – 43,85 g
Węglowodany – 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik – 3,3 g

Witaminy
Witamina C – 0,5 mg
Tiamina – 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna – 1,062 mg
Witamina B6 – 0,417 mg
Kwas foliowy –  25 µg
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K – 34,1 µg

Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 6,68 mg 
Magnez – 292 mg
Fosfor – 593 mg 
Potas – 660 mg
Sód – 12 mg 
Cynk – 5,78 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 7,783 g
jednonienasycone – 23,797 g
wielonienasycone – 7,845 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Jak jeść orzechy

Orzechy to świetna przekąska, dostarczająca przy okazji, tak istotnych tłuszczów nienasyconych.

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to że orzechy są bardzo silnymi alergenami – co dotyczy osób z alergią pokarmową, nietolerujących orzechów.

Doskonale komponują się w potrawach słonych, jak i słodkich. Orzechy można dodawać do różnych rodzajów ciast czy innych deserów np. naleśników, ciastek czy babeczek. Są także wspaniałym składnikiem sałatek, można nadziewać nimi mięsa albo przygotowywać je karmelizowane bądź z miodem i solą.

Wpis odwiedziło 20 gości