Choroba alzheimera. Kto może zachorować na tę chorobę.

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna

Nie odkryto do tej pory jednoznacznej przyczyny choroby Alzheimera. U większości chorych do rozwoju choroby przyczynia się kilka czynników działających jednocześnie. Najważniejszym z nich jest wiek. Najwięcej osób zaczyna chorować powyżej 60 roku życia. Zachorowania w młodszym wieku są zazwyczaj związane z rodzinnym występowaniem choroby i stanowią rzadkość (mniej niż 10% wszystkich chorych).  Zwiększone ryzyko zachorowania mają także osoby niższym poziomem wykształcenia. Dłuższa edukacja szkolna wiąże się z późniejszym zachorowaniem i łagodniejszym przebiegiem choroby. Podobny wpływ mają kontakty międzyludzkie. Rzadziej chorują osoby, które mają bogate życie towarzyskie i rodzinne. Odwrotnie, u osób żyjących samotnie i mało aktywnych społecznie ryzyko zachorowania jest znacznie wyższe.        

Alzheimer – na czym polega ta choroba.

 

Co zabija Twój mózg.

 

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na alzheimera.

 

Czy rozwojowi choroby można zapobiegać?

 

Resweratrol hamuje rozwój choroby alzheimera

Resweratrol jest związkiem, który występuje m.in. w czerwonym winie, gorzkiej czekoladzie, malinach, pestkach m.in.winogron. Dotychczas znany z właściwości przeciwstarzeniowych i wspomagających układ krążenia, teraz znajduje również inne zastosowanie. Nowe badania wykazały, że składnik ten jest odpowiedzialny za redukcję białek uszkadzających mózg w chorobie Alzheimera.

 

Nowe badania dotyczące resweratrolu.

 

Resweratrol – właściwości prozdrowotne i występowanie.

 

Mangan i jego właściwości

Mangan ma  wpływ na – prawidłowe funkcjonowanie  organizmu,
  • utlenienie kwasów tłuszczowych w procesach oddychania komórkowego oraz normalizacji przemiany wodnej, procesie przemiany białkowej i energetycznej, 
  • na wytwarzanie tyroksyny przez tarczycę,
  • tworzenie prawidłowej struktury kości,
  • na trzustkę, zaburzenie przemian metabolicznych, poziom cukru we krwi, zapalenie skóry, słabą pamięć, drażliwość nerwową, chorobę Alzheimera, miażdżycę naczyń, schizofremię, padaczkę, kruche kości, stawy, obfite miesiączki, serce.

Mangan zawiera- Awokado, groch, jęczmień, kukurydza, migdały, oliwki, orzeszki ziemne, laskowe, włoskie, owies, pietruszka, pszenica, ryż, słonecznik, szpinak, ziemniaki, ziarno, żółtko jaja, czarna porzeczka, kasza gryczana, wątroba.

 
 

Prawidłowa praca mózgu

 

 
 
 
Zobacz poprzedni wpis dotyczący prawidłowej pracy mózgu.
 
 
 
 
Wpis odwiedziło 42 gości