Stan zapalny przyczyną wielu chorób

Miano „cichego zabójcy” zdrowia nosi już nie tylko nadciśnienie, ale także przewlekłe zapalenie – ogólnoustrojowy przewlekły stan zapalny niskiego stopnia.
W tym, aby złagodzić toczący się w organizmie stan zapalny i zmniejszyć ryzyko chorób, pomoże dieta przeciwzapalna. Wymienię najzdrowsze warzywa i owoce o działaniu przeciwzapalnym. Jednym z nich są pomidory.

Właściwości lecznicze pomidorów wynikają m. in. ze zdolności neutralizowania wolnych rodników. Odpowiada za to głównie likopen w pomidorach. Najzdrowsze jednak będą przetwory pomidorowe: sok pomidorowy, przecier czy koncentrat pomidorowy itp., gdyż zawierają likopen, który wchłania się lepiej niż z surowych pomidorów.

Pomocne na diecie antyzapalnej będą również zdrowe orzechy i nasiona. Brokuły i kiełki brokuła to również najzdrowsze produkty, jeśli chodzi o stany zapalne. Dalej wymienię zdrowe zioła i przyprawy (cynamon, czosnek, kozieradka) i inne zdrowe produkty. Jeśli więc chcesz wiedzieć, co pomoże na choroby zapalne, to zapraszam do oglądania.

Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Wpis odwiedziło 72 gości