Rokitnik – źródło witaminy C

 

Witamina C występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Znajdziemy ją m.in. w czarnej porzeczce, brukselce, brokułach, pomarańczach, cytrynach, papryce i jarmużu.

Objawy niedoboru witaminy C

 

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Jest często nazywana rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rokitnik pospolity rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami tego krzewu są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Utrzymują się one w rokitniku pospolitym przez całą zimę, aż do wiosny.

 

Właściwości rokitnika

 

 

Wpis odwiedziło 1 216 gości