jelita

Flora bakteryjna jelit

To jaka będzie flora bakteryjna naszych jelit jest zależne od wielu czynników. W większości to my o tym decydujemy, w zależności od tego jak dbamy o swoje zdrowie.

W naszych jelitach powinny dominować dobre szczepy bakterii, chroniące nasz organizm przed wirusami oraz chorobotwórczymi bakteriami i grzybami

Takie jak:

  • Lactobacillus rhamnosus wykazuje wyjątkową dużą odporność na napotykane w układzie pokarmowym enzymy trawienne, dzięki czemu dociera w stanie umożliwiającym mu działanie w miejscu docelowy, czyli w jelitach. Ma także duże zdolności przylegania do błony śluzowej jelit oraz bronienia się przed patogennymi szczepami zamieszkującymi jelita, m.in. Escherichią coli. Lactobacillus rhamnosus łagodzi zaparcia, zmniejsza stany zapalne odbytnicy oraz żylaki odbytu, zapobiega alergiom pokarmowym, łagodzi skutki nietolerancji laktozy – cukru mlecznego,
  • Lactobacillus acidophilus chroni nas przed drożdżakami Candida, obniża poziom cholesterolu,
  • Lactobacillus lactis osłabia chorobotwórczość „złych” bakterii,
  • Bifidobacterium longum hamuje patologiczne bakterie jelita grubego oraz rozrost komórek raka wątroby, eliminuje związki nitrowe,
  • Bifidobacterium breve wspomaga odporność i walkę z rotawirusami. Wykazuje korzystne działanie w stanach zapalnych odbytnicy oraz uaktywnia humoralny system odporności odpowiedzialny za uwalnianie przeciwciał atakujących komórki uznawane przez organizm za potencjalnie niebezpieczne,
  • Bifidobacterium bifidum chroni przed rotawirusami i infekcjami jelitowymi, działaniem związków chloru na organizm, infekcjom jelitowym. Wzmacnia odporność organizmu.
Wpis odwiedziło 550 gości