PIZZA „CZTERY PORY ROKU”
SKŁADNIKI:
CIASTO: 250 g mąki pszennej typu 500, 100 ml wody, 50 ml mleka Mleczna Dolina (możesz zastąpić wodą), 17 g drożdży, 100 ml oliwy z oliwek Gallo, 5 g soli, 5 g cukru
PRZYKŁADOWE DODATKI: trochę ścinków z kaczki z poprzedniego obiadu, 60 g tartego sera mozzarella, 3 łyżki sosu pomidorowego, 3 gałązki bazylii Vital Fresh, 5 oliwek, 2 plastry czerwonej cebuli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i 20 g mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski wsyp mąkę, dolej wodę, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj. Dodaj mleko i wyrabiaj całość do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto uformuj w kulkę i odstaw do podwojenia swojej objętości. Rozwałkuj ciasto, formując pizzę o średnicy 30 cm. Przenieś na papier do pieczenia. Na pizzę przełóż kolejno: sos pomidorowy, kaczkę, tartą mozzarellę, bazylię i oliwki. Piecz w temperaturze 220°C przez około 10 minut aż do zapieczenia się całości. Podawaj z oliwą lub sosem czosnkowym.
Wpis odwiedziło 36 gości