Żurawina

Właściwości żurawiny

Oprócz dobroczynnego działania na pęcherz doskonale przeciwdziała bowiem procesom starzenia, chroni przed nowotworami, miażdżycą oraz wrzodami.

Naukowcy z USA opublikowali w 2001 roku raport na temat żurawiny, z którego wynika, że zawiera ona dużo więcej przeciwutleniaczy, niż dziewiętnaście rodzajów owoców uważanych dotąd za najlepsze źródło antyoksydantów. Substancje te mają istotny wpływ na profilaktykę oraz leczenie chorób serca i nowotworów.

Jak żurawina wpływa na nasze zdrowie

Owoce żurawiny to prawdziwe bogactwo cennych substancji o charakterze odżywczym i bioaktywnym, do których należą:

  • fruktoza,
  • witaminy A, C, i E,
  • β-karoten,
  • związki mineralne (potas, sód, selen),
  • luteina,
  • antocyjany,
  • sterole,
  • polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stibeny).

Wysoka zawartość polifenoli w żurawinie wyróżnia ją wśród wszystkich owoców.

Wpis odwiedziło 1 276 gości