Oprócz dobroczynnego działania na pęcherz doskonale przeciwdziała bowiem procesom starzenia, chroni przed nowotworami, miażdżycą oraz wrzodami.
Naukowcy z USA opublikowali w 2001 roku raport na temat żurawiny, z którego wynika, że zawiera ona dużo więcej przeciwutleniaczy, niż dziewiętnaście rodzajów owoców uważanych dotąd za najlepsze źródło antyoksydantów. Substancje te mają istotny wpływ na profilaktykę oraz leczenie chorób serca i nowotworów.
Owoce żurawiny to prawdziwe bogactwo cennych substancji o charakterze odżywczym i bioaktywnym, do których należą:
- fruktoza,
- witaminy A, C, i E,
- β-karoten,
- związki mineralne (potas, sód, selen),
- luteina,
- antocyjany,
- sterole,
- polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stibeny).
Wysoka zawartość polifenoli w żurawinie wyróżnia ją wśród wszystkich owoców.
Wpis odwiedziło 1 307 gości