pomidory

Pomidory – naturalny lek na nadciśnienie.

Pomidor jest częstym gościem na polskich stołach jako dodatek do sałatki lub główny składnik pysznej zupy albo kremu. Te soczyste warzywa zawierają sporo cennych składników, dzięki którym zmniejszają ryzyko rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Oto kilka powodów, dla których watro regularnie jeść pomidory.

Właściwości pomidorów

Pomidory to źródło witaminy A, C, K i B6, a także potasu, magnezu, miedzi, manganu i fosforu. Jednak najcenniejszą substancją występująca w pomidorach jest likopen. Ten przeciwutleniacz posiada szereg zdrowych właściwości.

Związek ten pomaga pozbyć się złego cholesterolu LDL i hamuje odkładnie się płytek miażdżycowych. Likopen nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ale również pomaga na nadciśnienie i chroni nas przed zawałem serca.

Wpis odwiedziło 29 gości