Uznawany za jeden z najzdrowszych owoców, jednak mało kto wie, że nie tylko miąższ awokado jest jadalny. Pestka smaczliwki wdzięcznej to prawdziwa bomba antyoksydantów – aż 70 proc. z nich znajduje się właśnie w tej potencjalnie „niejadalnej” części owocu.
– Stwierdzono też, że nasiono tego owocu może mieć działanie owadobójcze, grzybobójcze, przeciwmiażdżycowe i przeciwbakteryjne. Pestka awokado jest ważnym źródłem związków fenolowych, a te mają wpływ na zdrowie — mówiła dietetyk Dorota Traczyk w rozmowie z WP Parenting.
Niektóre badania wskazują również, że pestka może działać antynowotworowo i wspomagać leczenie białaczki. By skorzystać z dobrodziejstw tej części awokado, wystarczy suszyć ją przez dwa dni, a następnie zemleć. Potem z powodzeniem można dodawać prozdrowotny proszek do owsianek, musów owocowych i koktajli.
Wpis odwiedziło 278 gości