Działanie oraz właściwości oleju konopnego
Olej konopny pozyskiwany jest z rośliny, która uprawiana jest w celach komercyjnych i nie ma nic wspólnego z marihuaną czy haszyszem. Zawartość THC (tetrahydroksykanabinolu, czyli czyn-nego związku narkotycznego) określona jest prawnie i nie może przekraczać 0,3%.
Olej konopny tłoczony jest na zimno, ma zielony kolor (wynik dużej zawartości chlorofilu) oraz gorzkawy smak. Preparat jest wrażliwy na działanie światła, pod wpływem którego traci swoje właściwości oraz kolor (staje się bezbarwny). Z tego powodu powinien być przechowywany w ciemnych butelkach.
Olej konopny posiada szereg cennych właściwości, pozytywnie wpływa nie tylko na wygląd skóry, ale również na cały organizm. W składzie znajdziemy wiele wspaniałych składników chemicznych:
- Wysoką zawartość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) w odpowiednich proporcjach omega 3 i 6,
- Nasycone kwasy tłuszczowe,
- Witaminy A, D, E, K oraz z grupy B,
- Minerały: sód, wapń, cynk, potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo,
- Przeciwutleniacze,
- Fitosterole,
- Chlorofil,
- Fosfolipidy.
Spożywanie oleju konopnego pozwala zmniejszyć ilość lipidów i cholesterolu oraz ryzyko wystąpienia miażdżycy, poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne, sprzyja poprawie odporności organizmu oraz wspomaga florę bakteryjną jelit. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy niweluje ilość wolnych rodników, hamuje proces degradacji zdrowych komórek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Wpis odwiedziło 494 gości