wirus covid

Czy witaminy częściowo blokują wirusy?

Witaminami w koronawirusa

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu Bristolskiego wykorzystali w badaniach superkomputer ARCHER. Na podstawie jego wyliczeń ustalili, że witaminy D, A i K mają zdolność do łączenia się z białkiem S znajdującym się na kolcach koronawirusa.

Dzięki temu są w stanie zablokować łączenie białka z receptorem ACE2 i utrudnić wnikanie wirusa do komórek gospodarza.

Ale na witaminę D nie można się teraz „rzucić”, bo może dojść do hiperwitaminozy, której konsekwencjami może być m.in. uszkodzenie narządów takich jak np. nerki, wątroba czy żołądek.

Konsumpcja bez oznaczania poziomu witaminy D może skończyć się tragedią.

Jeżeli badania nie wskażą niedoboru witaminy, nie należy jej suplementować – ostrzega prof. Włodzimierz Gut.

Wpis odwiedziło 858 gości