Królowa Elżbieta pije wodę jęczmienną dla zdrowia i urody
Źródło: AKPA
Barley water – jak przygotować?
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
- ok. 4 litrów wrzątku
- 2 cytryny
- 6 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny i 3 pomarańczy
- dodatkowo: miód, kardamon, cynamon, anyż, kurkuma, szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. W garnku zagotować wodę i dodać przepłukaną kaszę jęczmienną.
2. Gotować przez godzinę pod przykryciem, a następnie do osobnego naczynia odcedzić wodę jęczmienną.
3. Z cytrusów (muszą być ekologiczne) wycisnąć sok i dodać do przestygniętej wody.
4. Wrzucić skórkę otartą z cytrusów, dodać miód do smaku i po ¼ łyżeczki przypraw oraz szczyptę pieprzu.
5. Wymieszać i pić codziennie.