jagoda

Jagoda kamczacka – poznaj jej właściwości

Mało znana jagoda kamczacka jest jednym ze zdrowszych owoców. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź. Jednym z istotnych składników w jagodzie kamczackiej są polifenole. Ich zawartość jest na tyle duża, że w znacznym stopniu mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.

 

 

 

Jej oryginalna nazwa to wiciokrzew kamczacki.

 

Właściwości i zastosowanie jagody kamczackiej

 

Przetwory z jagód kamczackich zachowują nawet 80% zawartych w nich związków po przetworzeniu – np. dżemy. Spożywanie jagód jagody kamczackiej wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie i hamuje krwotoki.

 

Uprawa jagodny kamczackiej jest banalnie prosta – wystarczy słoneczne miejsce, dzięki czemu będzie słodka oraz lekko kwaśne podłoże.

 

Doskonała jagoda – przeczytaj o jej zaletach

 

 

Jagodę kamczacką na terenie Białej Podlaskiej i okolic można zakupić kontaktując się pod numerem telefonu: 508 314 201

Wpis odwiedziło 1 265 gości