Warto jeść: BROKUŁY

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawierają wiele drogocennych dla organizmu składników. 

Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g

Wartość energetyczna – 35 kcal
Białko ogółem – 2,38 g
Tłuszcz – 0,41 g 
Węglowodany – 7,18 g
Błonnik – 3,3 g

Witaminy

Witamina C – 64,9 mg
Tiamina – 0,063 mg
Ryboflawina – 0,123 mg
Niacyna – 0,553 mg
Witamina B6  – 0,200 mg
Kwas foliowy –  108 μg
Witamina A – 1548 IU
Witamina K – 141,1 μg

Minerały

Wapń – 40 mg
Żelazo  – 0,67 mg
Magnez  – 21 mg
Fosfor – 67 mg
Potas  – 293 mg
Sód – 41 mg
Cynk  – 0,45 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Właściwości brokuła:

Brokuły to przede wszystkim doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów – witaminy C. Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K, która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Ze względu na zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego, brokuły to nieodzowny składnik diety wszystkich kobiet a szczególnie tych które planują ciążę.  Brokuły zawierają ponadto korzystne dla zdrowia naszych oczu karotenoidy – luteinę i zeaksantynę.

Korzystne właściwości brokuła można wymieniać bardzo długo ale najważniejsze dla zdrowia to m. in.:

  • chroni przed rakiem,
  • zapobiega wrzodom żołądka,
  • chroni przed anemią,
  • poprawia funkcjonowanie wzroku, chroni go przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • reguluje poziom cukru we krwi – co jest szczególnie ważne dla cukrzyków,
  • obniżaja poziom ciśnienia

Brokuł w walce z nowotworami.

Jednym z ważniejszych składników jakie zawiera brokuł jest sulforafan, jest to substancja o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Jednak należy zwrócić uwagę na to w jaki sposób przyrządzamy brokuła gdyż obróbka w bardzo wysokiej temperaturze niszczy właściwości przeciwnowotworowe tych warzyw. Najkorzystniej dla zachowania ich właściwości jest blanszowanie brokuła w temeraturze 76 st. C.  Dlatego brokuły powinno się gotować na parze przez 3-4 minuty.

Mrożone brokuły nie posiadają właściwości antyrakowych.

Jak jeść brokuły?

Brokuły powinno się jeść razem z takimi produktami jak pomidory, rzodkiewki, czy rukola. Dzięki temu w brokułach szybciej aktywują się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to idealne połączenie dla wszelkiego rodzaju sałatek. Pamiętać należy że każda obróbka termiczna powoduje straty wartości odżywczych dlatego jeżeli nie lubimy surowych warzyw starajmy się gotować je jak najkrócej.
Co możemy przyrządzić z brokułów:

  • zupa brokułowa z ziarnami dyni
  • makaron z gotowanymi brokułami w sosie śmiatanowym
  • sałatka z brokułem, jajkiem, kukurydzą, fetą i sosem vinegret z płatkami migdałowymi
  • jako dodatek do każdego dania obiadowego – ugotowany na parze, skropiony oliwą z oliwek

źródła:
wikipedia.pl
www.poradnikzdrowie.pl
zdrowie.gazeta.pl

 

 

Wpis odwiedziło 1 478 gości