orzechy brazylijskie

Uderza w raka. „Nawet 20-krotnie niższe ryzyko zgonu”

Rola pierwiastków to temat bardzo niedoceniany. Mówimy wiele na temat właściwej diety, która ma zapobiegać nowotworom, ale nie wskazujemy, na jakie konkretnie składniki trzeba uważać, bo mogą się okazać decydujące w rozwoju raka. Tymczasem wstępne wyniki naszych badań pokazują wyraźnie, że pilnując poziomu selenu, można obniżyć ryzyko raka trzykrotnie, a zgon u chorego z nowotworem ponad pięciokrotnie.      

Wśród najbogatszych źródeł tego pierwiastka wyróżnia się:

  • orzechy brazylijskie – zawierają średnio 100 mcg selenu / 100 g produktu;
  • łosoś – 100 g ryby pokrywa w 95% dzienne zapotrzebowanie na selen;
  • małże – 80 mcg/100 g;
  • ziarna zbóż – 10 mcg/100 g;
Wpis odwiedziło 72 gości