Dietetyk wyjaśnia, że jedną z najważniejszych funkcji witaminy B9, szczególnie dla zdrowia serca, jest regulacja poziomu homocysteiny.
Foliany znajdziemy w wielu produkatach żywnościowych. Ich źródłem są m.in.:
- warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata rzymska, boćwina),
- inne warzywa: brokuły, kalafior, groszek zielony, buraki, brukselka,
- rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica,
- produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste: chleb razowy, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana,
- owoce: banany, awokado, pomarańcze, truskawki,
- orzechy i nasiona: słonecznik, migdały, orzeszki ziemne,
- produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, mleko i jogurt, żółtka jaj, sery pleśniowe.