Miód, pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, propolis, wosk.

Po co ludziom pierzga?

Dzięki fermentacji mlekowej oraz dodatkowi miodu i enzymów pszczelich, pierzga to produkt ultrazdrowy. O miano najzdrowszego produktu pszczelego rywalizuje z propolisem i mleczkiem pszczelim. Jest to oczywiście duże uproszczenie, jednak nie zmienia to faktu, pierzga jest wyjątkowa. To cenne źródło białka, aminokwasów egzogennych (których ciało człowieka nie może wytworzyć samodzielnie) oraz witamin (właściwie wszystkich istotnych…), makro i mikroelementów. Spektrum jej działania jest ogromne: od wzmacniania odporności, po świetny wpływ na wątrobę, układ krwionośny, trawienny, przemianę materii, mózg czy serce. Moim zdaniem, pierzga jest też znacznie smaczniejsza od pyłku. Niestety, jest też droga, gdyż jej pozyskanie jest stosunkowo niewielkie w stosunku do innych produktów pszczelich. 

Wpis odwiedziło 3 gości