Kurkuma i czarny pieprz zapobiega alzheimerowi i otepieniu

Kurkuma i czarny pieprz to niezwykłe połączenie

Kurkuma to przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, które zawdzięcza kurkuminie. Jak się jednak okazuje, ta cenna substancja najlepiej wchłania się w organizmie, gdy spożywamy czarny pieprz. Dzieje się tak, ponieważ ta ostra przyprawa zawiera piperynę.


Wyniki wielu badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i USA potwierdzają, że obecność kurkumy w codziennym jadłospisie zmniejsza ryzyko nowotworów. Dotyczy to zwłaszcza raka wątroby, płuc, trzustki jelit, skóry, jamy ustnej, przełyku, żołądka, prostaty i piersi. Poza tym kurkuma działa rozkurczowo, oczyszcza organizm z toksyn i złogów pokarmowych, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, usprawnia proces trawienia, stymuluje produkcję żółci i enzymów trzustkowych.

Wpis odwiedziło 702 gości