Kozieradka – właściwości lecznicze
Owocem kozieradki jest brunatny strąk, który skrywa kilkanaście twardych, żółtobrązowych nasion o romboidalnym kształcie i silnym aromacie.
Są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych: białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych (fosforu, żelaza, potasu, sodu, miedzi, wapnia, cynku) oraz witamin: A, B, D, a zwłaszcza PP – niezbędnego składnika enzymów uczestniczących w ważnych procesach zachodzących w organizmie.
Nasiona kozieradki dostarczają też dużej dawki flawonoidów – związków wpływających pozytywnie na układ krwionośny oraz wykazujących działanie antyoksydacyjne, niwelujących szkodliwą aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu i rozwój komórek nowotworowych.
Współczesne badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości nasion kozieradki, które korzystnie wpływają m.in. na system pokarmowy, pobudzając apetyt, wspomagając trawienie, łagodząc uporczywe wzdęcia czy zaparcia oraz dolegliwości towarzyszące zapaleniu błony śluzowej żołądka.