W składzie wiesiołka można spotkać liczne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich znajdują się te z rodziny omega (linolowy oraz gamma-linolenowy). Stanowią one od 15 do nawet 20 proc. składu produktów na bazie wiesiołka. Ponadto minerałami, które znajdują się w wiesiołku, są wapń, magnez, cynk oraz selen. Dzięki temu wiesiołek ma tak doskonałe właściwości dla zdrowia.
Stosuje się go także przy obniżaniu parametrów lipidowych, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – ogranicza ryzyko wystąpienia zawału serca lub choroby niedokrwiennej.
Oprócz tego, produkty na bazie wiesiołka stosuje się przy neutralizowaniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego i łagodzeniu wahań nastroju oraz migrenie. Znany jest pozytywny wpływ wiesiołka na procesy pamięciowe i koncentrację.
Wiesiołek stosuje się również jako środek pielęgnacyjny. Jeśli chodzi o jego właściwości kosmetyczne, wygładza cerę, wzmacnia włosy i paznokcie.
Właściwości i zastosowanie wiesiołka
Olej z wiesiołka
Wpis odwiedziło 1 310 gości