Dlaczego dieta jest taka istotna dla prawidłowego funkcjonowania śródbłonka naczyniowego? Ponieważ ma on bezpośredni kontakt z krwią i substancjami (z pożywienia) przez nią przenoszonymi.
- Takie produkty, jak orzechy, pestki dyni, sezam, kasza gryczana zawierają L-argininę, która poprawia ukrwienie narządów. Zwiększa też wydolność organizmu, ponieważ dobrze ukrwione narządy pracują bardziej wydajnie.
- Winogrona, morwa, czarne porzeczki pobudzają śródbłonek do produkcji tlenku azotu.
- Pomidory, kiwi, biała kapusta, jarmuż i cytrusy są dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga wytwarzanie substancji, które ułatwiają rozszerzanie naczyń krwionośnych.
- Marchew, szpinak, papryka to źródła witaminy A. Oleje roślinne, ziarna zbóż i orzechy są źródłem witaminy E. Witaminy C, A, E pełnią funkcję antyoksydacyjną – usuwają wolne rodniki, które powodują uszkodzenia śródbłonka naczyniowego. Tam, gdzie dochodzi do uszkodzenia tworzy się skrzep, który z kolei może spowodować udar mózgu albo zawał serca.
- Brokuły, kukurydza, brukselka hamują wytwarzanie czynnika wzrostu VEGF. W zbyt dużych ilościach może on spowodować tworzenie patologicznych sieci naczyniowych, występujących np. w przypadku choroby nowotworowej. Czyżby zatem brukselką można było zagłodzić nowotwór ? – o tym napiszemy kiedy indziej…
- Kurkuma zawierająca kurkuminę wytwarza substancje regulujące ciśnienie krwi i wyłapuje wolne rodniki.
- Jabłka, truskawki, czerwona cebula zawierają substancje, które stymulują wydzielanie tlenku azotu.
- Awokado, czosnek zawierają substancje obniżające poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.
- Zielonolistne warzywa chyba najlepiej regenerują śródbłonek naczyniowy.