owoce

Bąblownica, trzeba myć owoce!

Czym jest bąblowica?

Bąblowica to choroba pasożytnicza wywoływana przez larwy tasiemców bąblowcowych. Tasiemiec Echinococcus granulosus jest odpowiedzialny za bąblowicę jednojamową czyli echinokokozę, tasiemiec E. multilocularis powoduje natomiast bąblowicę wielojamową zwaną również alweokokozą. W Polsce choroba występuje rzadko. Częściej spotyka się echinokokozę (około kilkudziesięciu przypadków rocznie), choć w ostatnich latach rejestruje się wzrost zachorowalności na alweokokozę, szczególnie w niektórych rejonach kraju. Bąblowica przez długi czas może przebiegać bezobjawowo (nawet kilkanaście lat), ale powikłania choroby – zwłaszcza bąblowicy wielokomorowej – mogą być poważne.

Człowiek jest przypadkowym żywicielem pośrednim. Larwy bąblowicy najczęściej roznoszą lisy (pasożyt znajduje się w ich odchodach). Żywicielami ostatecznymi są psy, koty, wilki. Człowiek zarazić się może drogą pokarmowągdy zje skażoną żywność (np. owoce leśne).

Czynnikami ryzyka są ponadto:

  • kontakt z ziemią, zwłaszcza runem leśnym,
  • kontakt z psem karmionym odpadami ubojowymi,
  • hodowla świń lub owiec,
  • spożywanie nieumytych warzyw i owoców.

Choroba ma bardzo długi okres bezobjawowy

Wpis odwiedziło 911 gości