Przewlekły niedobór witaminy C może sprzyjać miażdżycy, podwyższeniu ciśnienia tętniczego oraz niedokrwistości. U osób z niedoborem kwasu askorbinowego stwierdza się także zwiększone ryzyko chorób nowotworowych, nasilenie astmy, zmiany w kościach i chrząstkach, zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych oraz mikrowylewy do różnych narządów. W ostrych niedoborach witaminy C może rozwinąć się szkorbut, którego głównymi objawami są:
- krwawienia i zmiany zapalne dziąseł;
- wypadanie zębów;
- krwawienia do stawów i mięśni;
- spadek odporności;
- zmniejszenie masy ciała,
- niedokrwistość.
W zależności od źródła naukowego, a także od pochodzenia i warunków uprawy roślin, acerola w 100 gramach świeżego surowca zawiera od 1000 do nawet 4500 mg witaminy C. Daje to średnią ilość tego ważnego przeciwutleniacza na poziomie 1500 mg w 100 g owoców. To około 90 razy więcej niż w pomarańczy, która przecież powszechnie znana jest jako dobre źródło witaminy C.
Wpis odwiedziło 92 gości