Witamina C a nadciśnienie i niedokrwistość

Przewlekły niedobór witaminy C może sprzyjać miażdżycy, podwyższeniu ciśnienia tętniczego oraz niedokrwistości. U osób z niedoborem kwasu askorbinowego stwierdza się także zwiększone ryzyko chorób nowotworowych, nasilenie astmy, zmiany w kościach i chrząstkach, zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych oraz mikrowylewy do różnych narządów. W ostrych niedoborach witaminy C może rozwinąć się szkorbut, którego głównymi objawami są:

  • krwawienia i zmiany zapalne dziąseł;
  • wypadanie zębów;
  • krwawienia do stawów i mięśni;
  • spadek odporności;
  • zmniejszenie masy ciała,
  • niedokrwistość.  

W zależności od źródła naukowego, a także od pochodzenia i warunków uprawy roślin, acerola w 100 gramach świeżego surowca zawiera od 1000 do nawet 4500 mg witaminy C. Daje to średnią ilość tego ważnego przeciwutleniacza na poziomie 1500 mg w 100 g owoców. To około 90 razy więcej niż w pomarańczy, która przecież powszechnie znana jest jako dobre źródło witaminy C.

Wpis odwiedziło 92 gości