Głożyna pospolita jest najbardziej popularnym i najważniejszym owocem w Chinach. W medycynie chińskiej stosuje się właściwości prozdrowotne głożyny od ponad 4000 lat. Ten naturalnie słodki owoc smakiem przypomina trochę suszone jabłko lub śliwkę.
Zobacz przepis na kompot z głożyny!
Właściwości
Głożyna pospolita jest najbardziej popularnym i najważniejszym owocem w Chinach. W medycynie chińskiej stosuje się właściwości prozdrowotne głożyny od ponad 4000 lat. Ten naturalnie słodki owoc smakiem przypomina trochę suszone jabłko lub śliwkę.
Głożyna wyróżnia się bardzo wysoką zawartością antyutleniaczy, saponin, bioflawonoidów, tanin i pektyn. Ponadto zawiera witaminy C, A, B1 i B6, wapń, żelazo, potas i sód, magnez, cynk i fosfor. Głożyna często wykorzystywana jest do produkcji suplementów ziołowych wspomagających funkcjonowanie wątroby, ponieważ doskonale odtruwa organizm z toksyn i oczyszcza komórki.
Głożyna doskonale oczyszcza organizm oraz wspomaga odporność. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, czyli wspomaga trawienie oraz reguluje mięśniówkę zapobiegając skurczom, a także wspomaga apetyt. Pomocna jest również w walce z bezsennością, drażliwością czy chronicznym zmęczeniem. Leczy infekcje górnych dróg oddechowych, zapobiega anemii oraz ogranicza zachorowalność na nowotwory.
Produkt wskazany jest dla kobiet w ciąży. Z racji wysokiej zawartości cynku i żelaza wpływa ona korzystnie na rozwój płodu, a następnie karmionego piersią malucha.
Wpis odwiedziło 205 gości