Nadmiar śluzu w organizmie może prowadzić do zapalenia zatok czy dróg oddechowych. Jak się go pozbyć i odśluzować organizm?
Co może wpływać na nadmierne wydzielanie śluzu?
Niektóre grupy produktów działają śluzotwórczo i przyczyniają się do często nawracających infekcji. Aby móc pozbyć się kataru czy zapalenia zatok, warto wiedzieć, jakie składniki mogą potęgować dolegliwości. Być może jest ich za dużo w naszej diecie, stąd ciągłe choroby. Jakie produkty należy zatem wyeliminować z diety?
- banany
- nabiał (mleko, jogurty, kefiry, maślanki)
- gluten (mąka pszenna, biały makaron, biały ryż, białe pieczywo, drożdżówki)
- surowe warzywa
- mąka kukurydziana
- cukier
- słodycze
- syrop glukozowo-fruktozowy
- orzeszki ziemne
Do niedużego słoika wyciskamy sok z pięciu cytryn, dodajemy 150 g zmielonego chrzanu i oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Łyżeczkę tej leczniczej mikstury, która rozrzedza śluz, spożywamy rano na czczo i tuż przed zaśnięciem. Preparat skutecznie oczyści nasz układ pokarmowy zalegającej wydzieliny.
Detoks płuc, jelit i żołądka. Domowe sposoby na pozbycie się śluzu i toksyn