Paciorkowiec i wirus czy bakteria

Paciorkowiec – jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie paciorkowcami to bardzo powszechny problem. Wynika to z łatwości, z jaką bakterie przenoszą się z organizmu chorego na organizm zdrowy.

Wystarczy, że zakażona osoba kichnie, kaszlnie lub będzie rozmawiać z kimś w bliskiej odległości, a paciorkowiec przedostanie się na inny organizm.

Równie niebezpieczne jest niemycie owoców i warzyw przed ich spożyciem. Największym jednak sprzymierzeńcem rozwoju paciorkowców w naszych organizmach jest mleko, które wspomaga ich rozwój w krtani, jamie ustnej i gardle.

 

Paciorkowiec – dowiedz się więcej

 

W wypadku zakażenia bakterią błona śluzowa gardła, zwłaszcza w obrębie migdałków i łuków podniebiennych, zostaje silnie podrażniona, przybierając ciemny, niemal malinowy kolor. Migdałki najczęściej ulegają rozpulchnieniu i wychyleniu z kieszonek, a na ich powierzchni pojawia biały nalot (tzw. nalot włóknikowy).

Obrzęknięty jest także języczek, przysłaniając widok w głąb gardła. Bólowi gardła może towarzyszyć powiększenie węzłów chłonnych i ich bolesność podczas dotyku, jak również dreszcze, gorączka sięgająca nawet 40°C. oraz poczucie ogólnego rozbicia. Mogą pojawić się dolegliwości towarzyszące, m.in. ból brzucha, głowy, nudności, wymioty, utrata apetytu.

 

Bakteria czy wirus – to ma wpływ na leczenie

 
Badanie CRP – domowe i laboratoryjne

Szybszym badaniem, jest określenie poziomu CRP we krwi, czyli białka C-reaktywnego. W zależności od etiologii wartość CRP wzrasta od 2 do 6 godzin od pojawienia się infekcji, często jeszcze zanim pojawią się pierwsze objawy. To najprostsze z badań różnicujących przyczyny zakażeń.

  • Wynik laboratoryjny w pierwszym przedziale, czyli poniżej 10 mg/l, oznacza stężenie fizjologiczne.
  • Umowny przedział 10–30 mg/l wskazuje na możliwą infekcję wirusową.
  • Wynik powyżej 30 mg/l wskazuje z wysokim prawdopodobieństwem infekcję bakteryjną.

Badanie CRP można wykonać od niedawna także w warunkach domowych. W aptekach dostępne są specjalne testy. Przy pomocy mikropipety samodzielnie pobieramy niewielką kroplę krwi, a następnie mieszamy ze specjalnym roztworem. 4 krople powstałej mieszanki nanosi się na test i czeka 5 minut. Domowy CRP test pozwala określić stężenie białka C-reaktywnego w trzech przedziałach, np. < 10 mg/l, od 10 mg/l do 30 mg/l i > 30 mg/l. Tego typu domowa analiza może stanowić wskazówkę dla lekarza podczas doboru leczenia
 

Wpis odwiedziło 1 268 gości