Mało znana jagoda kamczacka jest jednym ze zdrowszych owoców. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź. Jednym z istotnych składników w jagodzie kamczackiej są polifenole. Ich zawartość jest na tyle duża, że w znacznym stopniu mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.
Jej oryginalna nazwa to wiciokrzew kamczacki.
Właściwości i zastosowanie jagody kamczackiej
Przetwory z jagód kamczackich zachowują nawet 80% zawartych w nich związków po przetworzeniu – np. dżemy. Spożywanie jagód jagody kamczackiej wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie i hamuje krwotoki.
Uprawa jagodny kamczackiej jest banalnie prosta – wystarczy słoneczne miejsce, dzięki czemu będzie słodka oraz lekko kwaśne podłoże.
Doskonała jagoda – przeczytaj o jej zaletach
Jagodę kamczacką na terenie Białej Podlaskiej i okolic można zakupić kontaktując się pod numerem telefonu: 508 314 201
Wpis odwiedziło 1 264 gości