Dbaj o nerki

Produkty bogate w białko w dużych ilościach to mięso, ryby, owoce morza, sery, twaróg, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki, a w mniejszym stopniu produkty zbożowe. Natomiast warzywa, owoce i oleje to produkty, które nie zawierają białka lub dostarczają jego bardzo niewielkie ilości.Dieta osoby chorej powinna być uboga w białko, należy także ograniczyć lub całkowicie zaprzestać używania soli kuchennej. Wskazane jest większe spożycie wapnia.

By zadbać o swoje nerki, wybieraj produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, fasolę i soczewicę. Unikaj lub minimalizuj z kolei wszelkiego rodzaju słodycze, napoje gazowane czy produkty z białej mąki.

Nadmierne spożycie białka prowadzi więc do nasilenia objawów mocznicy. Upośledzenie pracy nerek na tle nadmiernego obciążenia białkiem może prowadzić do nadciśnienia, tworzenia kamieni nerkowych, obrzęków czy zwiększenia ryzyka infekcji, a w skrajnych przypadkach do niewydolności nerek i konieczności dializ.

Wpis odwiedziło 6 gości