Czarnuszka w kuchni. Dlaczego warto ją jeść jak najczęściej?
Czarnuszka jest rośliną o małych, czarnych nasionkach. Znana jest od wielu stuleci i zyskuje coraz większe grono fanów. Jej nasiona mają intensywny smak i zapach, więc nawet dodanie niewielkiej ilości sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Dzięki swoim właściwościom czarnuszka sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce oraz jako roślina lecznicza. Dietetycy są jednomyślni – warto włączyć ją do swojej diety. Dlaczego?
Czarnuszka jest pomocna w leczeniu:
- nowotworów,
- cukrzycy typu II,
- insulinooporności,
- chorób autoimmunologicznych,
- astmy,
- anemii,
- przewlekłej obturacyjnej choroby płuc,
- infekcji bakteryjnych,
- chorób nerek, chorób wątroby,
- chorób układu trawiennego,
- chorób skóry (egzemy, łuszczycy, trądziku).