Czarna rzepa wskazana przy cukrzycy

W korzeniu czarnej rzepy znajdziemy fitoncyty, które można uznać za naturalne antybiotyki. Składniki te eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, w tym bakterie, grzyby czy wirusy. Należy podkreślić, że fitoncyty oddziałują nie tylko na nie same, ale także na ich zarodniki). Ponadto, w składzie czarnej rzepy znajdziemy również witaminy z grupy B (B1 oraz B2), witaminę C oraz rzadko występującą witaminy PP, która reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Witamina PP pozytywnie wpływa również na stan naszej skóry.

Oprócz witamin, w czarnej rzepie odnajdziemy składniki mineralne, między innymi potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Takie połączenie substancji wzmaga wydzielanie soków trawiennych, działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby.

Wpis odwiedziło 348 gości