Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna
Nie odkryto do tej pory jednoznacznej przyczyny choroby Alzheimera. U większości chorych do rozwoju choroby przyczynia się kilka czynników działających jednocześnie. Najważniejszym z nich jest wiek. Najwięcej osób zaczyna chorować powyżej 60 roku życia. Zachorowania w młodszym wieku są zazwyczaj związane z rodzinnym występowaniem choroby i stanowią rzadkość (mniej niż 10% wszystkich chorych). Zwiększone ryzyko zachorowania mają także osoby niższym poziomem wykształcenia. Dłuższa edukacja szkolna wiąże się z późniejszym zachorowaniem i łagodniejszym przebiegiem choroby. Podobny wpływ mają kontakty międzyludzkie. Rzadziej chorują osoby, które mają bogate życie towarzyskie i rodzinne. Odwrotnie, u osób żyjących samotnie i mało aktywnych społecznie ryzyko zachorowania jest znacznie wyższe.
Alzheimer – na czym polega ta choroba.Co zabija Twój mózg.
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na alzheimera.
Czy rozwojowi choroby można zapobiegać?
Resweratrol hamuje rozwój choroby alzheimera
Resweratrol jest związkiem, który występuje m.in. w czerwonym winie, gorzkiej czekoladzie, malinach, pestkach m.in.winogron. Dotychczas znany z właściwości przeciwstarzeniowych i wspomagających układ krążenia, teraz znajduje również inne zastosowanie. Nowe badania wykazały, że składnik ten jest odpowiedzialny za redukcję białek uszkadzających mózg w chorobie Alzheimera.
Nowe badania dotyczące resweratrolu.
Resweratrol – właściwości prozdrowotne i występowanie.
Mangan i jego właściwości
- utlenienie kwasów tłuszczowych w procesach oddychania komórkowego oraz normalizacji przemiany wodnej, procesie przemiany białkowej i energetycznej,
- na wytwarzanie tyroksyny przez tarczycę,
- tworzenie prawidłowej struktury kości,
- na trzustkę, zaburzenie przemian metabolicznych, poziom cukru we krwi, zapalenie skóry, słabą pamięć, drażliwość nerwową, chorobę Alzheimera, miażdżycę naczyń, schizofremię, padaczkę,
kruche kości, stawy, obfite miesiączki, serce.
Mangan zawiera- Awokado, groch, jęczmień,
Prawidłowa praca mózgu