Swoje spostrzeżenia i opis swego projektu Dan Buettner zawarł w książce „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”.
W czym więc tkwi ich sekret? Jaki jest styl życia mieszkańców ze stref długowieczności?
Zrównoważona dieta, nieprzejadanie się
Wszystkie strefy łączy spożywanie głównie produktów pochodzenia roślinnego (grochu, fasoli, soi, soczewicy, warzyw, owoców), ryb, niewielkich ilości mięsa i ograniczanie wysokoprocentowego alkoholu, a ich dieta opiera się przede wszystkim na lokalnej nieprzetworzonej żywności. Mieszkańcy Niebieskich Stref, a zwłaszcza Okinawy stosują zasadę 80 proc., przypominającą, że mają przestać jeść, gdy ich żołądek będzie wypełniony w 80 proc., czyli z zaspokojeniem głodu, lecz bez przejedzenia. W ten sposób dbają również o szczupłą sylwetkę i zapobiegają wielu chorobom. Spożywany przez nich alkohol to przede wszystkim jedna lub dwie lampki wytrawnego wina do posiłku lub przy okazji spotkań z bliskimi.
Wpis odwiedziło 740 gości