Kaszel, zarówno mokry, jak i kaszel suchy – to naturalna reakcja obronna organizmu, wywołana na skutek podrażnienia receptorów kaszlowych. Receptory te znajdują się nie tylko w gardle, ale również w krtani, tchawicy oraz w dużych oskrzelach.
Rodzaje kaszlu
- Suchy kaszel:
- Bezproduktywny, bez wydzielania flegmy.
- Najczęściej związany z infekcjami wirusowymi, alergiami, astmą, refluksem żołądkowo-przełykowym lub podrażnieniem dróg oddechowych (np. przez dym tytoniowy).
- Mokry kaszel:
- Produktywny, z odkrztuszaniem wydzieliny (plwociny).
- Typowy dla infekcji bakteryjnych, zapalenia oskrzeli, płuc czy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
- Ostry kaszel:
- Trwa do 3 tygodni.
- Zwykle związany z przeziębieniem, grypą lub infekcją dróg oddechowych.
- Przewlekły kaszel:
- Utrzymuje się ponad 8 tygodni (u dzieci ponad 4 tygodnie).
- Może wskazywać na poważniejsze problemy, jak astma, POChP, alergie, refluks, przewlekłe zapalenie zatok czy nowotwory.
Przyczyny kaszlu
- Infekcyjne: wirusy (przeziębienie, grypa), bakterie (zapalenie płuc, oskrzeli).
- Alergie: pyłki, kurz, pleśń, sierść zwierząt.
- Refluks żołądkowo-przełykowy: drażnienie przełyku i gardła.
- Astma: związana z dusznościami, świszczącym oddechem.
- Drażniące środowiskowe: dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza, chemikalia.
- Choroby przewlekłe: POChP, rozstrzenie oskrzeli, mukowiscydoza.
- Leki: np. inhibitory ACE stosowane w nadciśnieniu.