Każdy zna czosnek i najczęściej kojarzy jego białe „ząbki” z właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi – antyseptycznymi. Biała okrągła cebula, złożona z kilku lub kilkunastu ząbków kryje w sobie bogactwo właściwości prozdrowotnych, chętnie wykorzystywanych podczas leczenia przeziębienia czy profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi.
Długotrwała fermentacja główki czosnku, przeprowadzona w ściśle określonych warunkach temperatury i czasu, prowadzi do otrzymania produktu, który przewyższa wartości odżywcze swego białego odpowiednika. Mowa o czarnym czosnku, poznajmy go bliżej.
Czarny czosnek – produkcja i dawkowanie
Czarny czosnek – w nowej odsłonie
Czy każdy może z rano jeść czosnek?
Czy można jeść czosnek na puszty żołądek?
Wpis odwiedziło 1 374 gości