Osteoporoza – choroba układu kostnego

Szkielet człowieka przez całe życie ulega stałej przebudowie. W miejsce starych struktur tworzą się nowe zapewniając kościom wytrzymałość oraz elastyczność.

Jeżeli proces ubytku postępuje szybciej niż proces odbudowy, kości stają się coraz słabsze, bardzie kruche i podatne na złamania. Mamy wówczas do czynienia z osteoporozą – chorobą układu kostnego. Choroba ta atakuje głównie kobiety oraz osoby w starszym wieku. Co czwarta kobieta po 50 roku życia zagrożona jest osteoporozą. Szczególnie narażone są osoby szczupłe, drobne, palące papierosy czy nadużywające alkoholu.

Objawy:

Kruchość kości. U osób chorych dochodzi często do złamań przedramienia, kości szyjki udowej a także kręgów kręgosłupa. Przyczyną złamania może być nawet lekkie stuknięcie czy uderzenia. 

  • złamania kości 
  • bóle pleców, kręgosłupa, brzucha
  • obniżenie wzrostu
  • nieprawidłowa postawa, brzuch wypchnięty do przodu

 

Grupa ryzyka:

Do grupy o zwiększonym ryzyku zachorowania na osteoporozę znajdują się następujące osoby:

  • kobiety
  • palące papierosy
  • nadużywające alkoholu
  • prowadzące siedzący tryb życia
  • obciążenie genetyczne

 

Profilaktyka

Co zrobić zatem aby uchronić się przed osteoporozą?

Przede wszystkim zachować odpowiednią dietę bogatą w wapń i witaminę D. Jedna szklanka mleka lub 10 g białego sera zawiera ok 300 mg wapnia. Do prawidłowego rozwoju organizm dorosłego człowieka potrzebuje 1000 mg.

Produkty bogate w wapń:

  • mleko, jogurty, kefiry, maślanki i twarożki
  • konserwy rybne jedzone razem ze szkieletem ryb, np. szprotki, sardynki
  • orzechy, warzywa strączkowe (w tym soja) i zielonolistne (kapusta, szpinak, brukselka)

Przykładowa zawartość wapnia w produktach:

  • plasterek żółtego sera – ok. 300 mg
  • kubeczek jogurtu – 195 mg
  • puszka sardynek (z ośćmi) – 330 mg
  • szklanka mleka – 275 mg
  • 100 g twarogu – 55 mg

W wieku pomenopauzalnym kobiety mają dużo większe zapotrzebowanie na wapń,

UWAGA! Do prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D, którą należy regularnie suplementować. Większość Polaków cierpi na jej niedobór.  

Jak wykryć osteoporozę?

W celu oceny stopnia zagrożenia osteoporozą wykonuje się badanie densytometryczne (densytometria). Badaniem tym mierzy się gęstość kości. Dzięki badaniu densytometrycznemu (densytometrii) jesteśmy w stanie wykryć bądź wykluczyć osteoporozę, określić stopień zaawansowania ubytku masy mineralnej kości oraz monitorować skuteczność leczenia osteoporozy.

 

Wpis odwiedziło 15 gości