Astaksantyna znajduje się w algach i fitoplanktonie, a także w niektórych roślinach, grzybach i bakteriach. Ponieważ jednak stanowią one część łańcucha pokarmowego, trafiają z czasem do organizmów zwierząt. Każde morskie zwierzę o różowym lub czerwonawym kolorze, np. łosoś, homar, krewetka czy krab ma w sobie naturalną astaksantynę.
Dlaczego Astaksantyna jest wyjątkowa?
Bo przenika barierę krew-mózg i krew-siatkówka (w przeciwieństwie do beta-karotenu i likopenu), przez co zapewnia ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalna oczu, mózgu i centralnego układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko katarakty, zwyrodnienia plamki żółtej, utraty wzroku, demencji i choroby Alzheimera. Astaksantyna jest silniejsza od beta-karotenu, likopenu i luteiny, które należą do tej samej grupy związków. Wykazuje bardzo silne właściwości wymiatania wolnych rodników oraz chroni komórki, organy i tkanki przed uszkodzeniami tlenowymi. Niepowtarzalne właściwości antyoksydacyjne Astaksantyny zapewniają niezwykle korzyści dla zdrowia miedzy innymi: poprawa układu sercowo-naczyniowego, normowanie poziomu cukru we krwi, wzmacnianie odporności, walczy z rakiem, redukuje stany zapalne, poprawia zdrowie oczu oraz sprawność fizyczna. Ma wspaniale działanie przy stosowaniu miejscowym: nawilża, wygładza, nadaje ładniejszy odcień i lepsza elastyczność, zmniejsza zmarszczki i piegi, zmniejsza obrzęki pod oczami.
Naturalna Astaksantyna może:
- pomóc zredukować ból spowodowany artretyzmem i chorobami stawów
- kontrolować śmiertelne „ciche zapalenia”, powód chorób serca, zawałów, raka, cukrzycy, choroby Alzheimera i wielu innych, groźnych dla życia przypadłości
- dodawać energii, zwiększać siłę i wytrzymałość
- działać, jako „wewnętrzny filtr słoneczny” i poprawiać stan skóry
- wzmacniać system odpornościowy organizmu
- chronić oczy i mózg przed działaniem wolnych rodników i utleniaczy
- wspierać układ sercowo-naczyniowy i utrzymywać w normie poziom cholesterolu
Związek ma silne właściwości przeciwutleniające, najsilniejsze wśród znanych antyoksydantów. Silne działanie antyoksydacyjne powoduje wymiatanie wolnych rodników różnego pochodzenia i chronienie komórek śródbłonka przed uszkodzeniami wywoływanymi stresem oksydacyjnym. Dodatkowo przeciwutleniacz wykazuje działanie przeciwzapalne.
Astaksantyna obniża ciśnienie krwi i odgrywa ważną rolę we wspomaganiu układu immunologicznego – stymuluje układ odpornościowy i – jak pokazują aktualne badania – wykazuje zdolność do hamowania wzrostu nowotworów. Przypisuje się jej również zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz cholesterolu, co pomaga w leczeniu chociażby cukrzycy. Ten organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów dzięki właściwościom kardioprotekcyjnym, skutecznie zapobiega schorzeniom układu sercowo – naczyniowego. Astaksantyna działa jak naturalny filtr słoneczny i wzmacnia mechanizmy ochronne skóry. Dodatkowo zapewnia poprawę elastyczności ścian naczyń krwionośnych i usprawnia układ ruchu przez zmniejszenie bólu w stawach.
Wpis odwiedziło 313 gości