Przyczyną tworzenia się uchyłków może być: niewłaściwe odżywianie będące przyczyną powstawania zaparć (zbyt mała ilość błonnika w pożywieniu), słabość warstwy mięśniowej ścian przewodu pokarmowego (utrata elastyczności, wiotczenie).
Dieta w uchyłkowatości jelita grubego jest uzależniona od objawów towarzyszących temu schorzeniu.
W przypadku gdy nie występują żadne dolegliwości bólowe stosuje się dietę z dużą zawartością błonnika, który mechanicznie pobudza pracę jelit.
W przypadku gdy pojawiają się stany zapalne uchyłków, występują zaparcia i bóle brzucha, w stolcu pojawia się krew należy stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.
Sposoby przygotowywania posiłków: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii przeźroczystej, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, w opiekaczu elektrycznym, duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego.
Wpis odwiedziło 758 gości