Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski: wartości odżywcze.

Z powodu smacznej, bogatej w cenne składniki pokarmowe cebuli, fenkuł jest na całym świecie powszechnie uprawiany jako warzywo. Jego cebulę można jeść na surowo, gotować, dusić, grillować, zapiekać (obróbka cieplna powoduje zanik charakterystycznego anyżowego aromatu, zawartego w olejkach eterycznych).

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz zapobiega udarom i zawałom, ma również korzystny wpływ na układ nerwowy.

Koper włoski jest też cennym źródłem potasu i witamin (C, B1), zawiera też duże ilości błonnika i kwasu foliowego, a ze względu na swą niska kaloryczność, jest szeroko polecany w wielu dietach odchudzających.

 

Koper włoski w przydomowym ogródku

 

 

 

Wpis odwiedziło 551 gości