Na niedobór krzemu mogą wskazywać pozbawione blasku i przerzedzone włosy, ale też problemy skórne, w tym skłonność do infekcji grzybiczych skóry, cellulit, łupież, gorsza kondycja stawów oraz kości. Braki krzemu w organizmie mogą podejrzewać u siebie osoby ze zwiększoną podatnością na infekcje dróg oddechowych, a także kobiety, u których występują obfite i bolesne miesiączki.
Pokarmy bogate w krzem to:
- orzechy – zwłaszcza migdały i orzeszki ziemne,
- warzywa – kapusta, fasola, buraki, kukurydza oraz cebula i szczypiorek,
- pełnoziarniste produkty zbożowe – kasza gryczana i jaglana oraz płatki owsiane,
- owoce – morele, truskawki, banany i wiśnie.
Duże ilości krzemu znajdziemy też w ziołach, takich jak skrzyp polny, pokrzywa, perz czy podbiał. Warto również szukać w sklepie wody mineralnej o wysokiej zawartości tego pierwiastka.
Wpis odwiedziło 350 gości