Kapsaicyna w chilli i nie tylko.

Warto wiedzieć, że kapsaicyna była wykorzystywana w medycynie ludowej już 5000 lat p.n.e. Wówczas ceniono ją za właściwości przeciwbólowe. Aktualnie alkaloid posiada szerokie zastosowanie w leczeniu bólu oraz w dziedzinie leczenia nowotworów, otyłości, chorób układu krążenia i zakażeń bakteryjnych.

Koncepcja chemioprewencji nowotworów
Choroby nowotworowe zaliczane są do schorzeń cywilizacyjnych, na które jesteśmy coraz bardziej narażeni w miarę postępu ewolucji. Sam proces nowotworzenia, jak i udział w nim codziennej diety, jest obiektem licznych analiz. Obecnie wiadomo, że niektóre pokarmy, a dokładnie zawarte w nich związki, są w stanie obniżyć ryzyko powstawania nowotworów, a także tempo ich rozwoju. Należą do nich przede wszystkim takie produkty, jak: imbir, zielona herbata, papryczki chili, kurkuma, czosnek, pomidory, brokuły oraz kapusta4. Roślinne środki chemioprewencyjne, tj. kurkumina, kapsaicyna z papryki chili, katechiny i resweratrol pochodzące z zielonej herbaty, powstrzymują reakcję aktywacji AP-1 i tym samym hamują transformację rakową i rozwój nowotworu. W naszej diecie najistotniejsze znaczenie mają produkty spożywane minimum 3 razy w ciągu dnia, dlatego warto świadomie wybierać posiłki, najlepiej oparte o wyżej wymienione produkty. Idea chemioprewencji wiąże się ze stosowaniem naturalnych substancji biologicznie czynnych, które wpływają na przebieg procesu kancerogenezy. U podstaw działania takich związków leży hamowanie procesu zapalnego, proliferacji, transformacji, a także innych cyklów nowotworzenia, tj. przerzuty, angiogeneza. Mechanizmy działania środków chemioprewencyjnych charakteryzują się niewielką toksycznością, a częste stosowanie tych środków może w prosty sposób podnieść efekty terapii antynowotworowych oraz zapobiec zachorowalności na nowotwory.

Wpis odwiedziło 200 gości